Skal dit nye hus være et typehus?

Skal dit nye hus være et typehus?

Når du skal have bygget nyt hus, skal du først tage stilling til, om det nye hus skal være et typehus eller et hus, tegnet til dig af en arkitekt. I denne artikel, kan du læse lidt om fordele og ulemper ved at vælge et typehus fremfor et arkitekttegnet hus.

Et typehus er et hus, hvor der bruges en velkendt planlægnings- og byggeproces. Man kan sige, at der anvendes en form for skabelon, når dit hus konstrueres. Dette skal ikke forstås sådan, at der produceres 1.000 ens huse på et samlebånd. Hvis du forestiller dig en villavej med 8 røde murstenshuse. Nogen af husene har visse ligheder, selvom de enkelte sagtens kan være unikke i deres konstruktion. Dette er et eksempel, hvor der er anvendt typehuse.

Der findes også firmaer, hvor du har stor handlefrihed inden for udformningen af dit nye hus. I sådanne tilfælde kan to nabohuse ligne to fuldstændig forskellige huse, mens de stadig er bygget på samme husmodel. Der kan fx være anvendt forskellige materialer og forskellige udformninger, således at husene ser forskellige ud.

Fordele ved et typehuse

Den største fordel ved at vælge et typehus fremfor et arkitekttegnet hus er opførelsestiden. Byggefirmaet har tidligere fået byggetilladelser til lignende huse, og de ved derfor, hvilke oplysninger, der skal medsendes til kommunerne, for at byggetilladelsen går hurtigere igennem. Det betyder for dig, at byggeriet hurtigere kan komme i gang.

Selve byggeriet bør også gå hurtigere, end ved at arkitekttegnet hus. Entreprenøren, der skal bygge huset, har formentligt bygget andre huse i samme stil, og kan derfor ret præcist planlægge byggearbejdet. Med en hurtigere byggetilladelse og en kortere byggetid, kan du derfor hurtigere flytte ind i dit nye hjem.

En anden fordel er prisen. Et typehus er ofte billigere end et arkitekttegnet hus, da der skal bruges færre arbejdstimer på at bygge huset. Dem, der skal bygge huset kender processen og materialerne på forhånd, og der kan derfor undgås rigtig meget spildtid på udregninger af byggeperioden.

Prisen afhænger selvfølgelig stadig af den samlede antal arbejdstimer, der kræves af entreprenøren. Man forventer dog at et typehus, der tager 4-5 måneder at opføre, vil tage 6-7 måneder, hvis det var et arkitekttegnet hus. Det svarer faktisk til at du spare op til næsten 50% i lønudgifter, hvis du vælger et typehus.

Ulemper ved typehuse

Ved nogen firmaer kan det være svært at få individuelle ønsker indført, når man vælger et typehus. For at undgå denne store ulempe, er det derfor vigtigt at du vælger et byggefirma, der kan imødekomme dine ønsker, hvis du vælger denne hustype.

Du kan også risikere at du ønsker et bestemt husmodel, der af den eller anden grund ikke kan opføres på din grund grundet arkitektoniske problemer. I sådanne tilfælde, skal du bruge et arkitekttegnet hus, der er tilpasser dine ønsker og grundens udformning.

Hvis du søger rådgivning, når du vælger et typehus, skal du ofte selv betale en upartisk rådgiver. Personen, der forsøger at sælge dig huset, vil altid fremhæve de positive ting ved den overvejede husmodel, og du kan derfor ikke få en upartisk vurdering af, om dette hus er det rette for dig.

Når du vælger dit næste byggeprojekt, skal du derfor opveje fordelene og ulemperne, før du sætter dig fast på den eller anden hustype. Et typehus er op til 50% billigere, nemmere og hurtigere at opføre, men du kan få problemer med specialønsker, samt problemer i forhold til rådgivningen. Uanset om du vælger et typehus eller et arkitekttegnet hus, skal du være sikker på, at huset bliver, som du ønsker det. Det er trods alt dig, der skal bo der fremover.