Hvor vigtigt er det at spare op som pensionist?

Hvor vigtigt er det at spare op som pensionist?

En af de mange ting, man skal tænke over som voksen, er livet som pensionist. Selv med tilskud fra det offentlige, kræver det voldsomt mange penge at leve et fedt liv efter sit arbejde, så det er en god idé at lægge lidt til siden hvert år. Selvom man godt kan leve et nogenlunde komfortabelt liv på en folkepension, rækker det ikke til ture til udlandet og overdådige udgifter, noget som mange ser frem til. For dem er pensionslivet en belønning for et langt livs arbejde, og det skal bare nydes.

Der er dog andre, som ikke går så meget op i pensionslivet. De vil hellere nyde livet i nutiden, frem for at sikre et bedre liv i fremtiden. Det er selvfølgelig deres valg, men før man tager en beslutning, er det vigtigt at tage alle forholdene i betragtning. På den måde kan man være sikker på, at man har en økonomisk stabil fremtid.

 

Fordelene ved at have en langsigtet plan

 

Uanset om man gerne vil spare penge op, eller foretrækker at bruge dem med det samme, er det centralt, at man tænker langsigtet. Det er alt for nemt at bruge for mange af sine penge, fordi man kun tænker 5 eller 10 år frem i tiden. Dan dig i stedet et realistisk billede af hvornår du vil gå på pension, og hvor mange penge du får brug for at have til den tid. Lav herefter en plan for, hvor mange penge du skal lægge til siden hvert år, for at holde det mål – og hold dig til planen.

Det virker nok irriterende altid at skulle holde sig indenfor et budget, men det er det værd. Man vænner sig hurtigt til at spare lidt mere, og ens fremtidige jeg vil takke en.

At bruge alle pengene i stedet for at spare op, kan måske på kort sigt være tilfredsstillende, men det bliver hurtigt et problem. Jo længere op i alderen man kommer, jo mere skal man lægge til side, hvis man starter sent. Det er derfor en fordel at begynde opsparingen tidligt, da læsset ikke bliver ligeså voldsomt – og det er også nemmere at overkomme, hvis man i forvejen er vant til det. Det er særligt vigtigt, når man tænker på usikkerheden forbundet med fremtiden. Hvis der sker en pludselig begivenhed, som kræver omgående investering, hvad skal man så gøre, hvis ikke man har nogen opsparing?

 

Vær opmærksom på uventede hændelser

Der kan ske masser af ting i løbet af ens voksenliv. Det kan være, at ens hus eller bil bliver ødelagt, og at forsikringen ikke dækker helt. Man kan også blive ramt af sygdom, der tvinger en til at sige sit job op, og så står man uden den indkomst, man ellers havde regnet med. Økonomien kan også løbe ud i problemer, og hvis der skulle komme en finanskrise, kan man have store problemer, hvis ikke allerede har sikret en opsparing. En god tommelfingerregel er derfor at sigte efter at spare lidt mere op, end man strengt taget har brug for. Så kan man være nogenlunde sikker på, at selv hvis der skulle ske en uheldig hændelse, vil man stadig have en stabil og behagelig alderdom. Og hvis ikke det sker, har man ekstra penge til pensionen.

Mange tænker på pensionslivet som kedelig, ensformig tid, hvor man ikke har andet at lave end at slappe af. Det behøver dog slet ikke at være sådan, og man kan sagtens få sit liv som gammel til at være fuld af spændende oplevelser. Med så meget fritid er der næsten ingen grænser for, hvad man kan opleve, men det kræver dog, at man har en opsparing der dækker.